pułapka feromonowa na mole spożywcze - trójdzielna (min. zamówienie 3 szt)

 pułapka  feromonowa na mole spożywcze - trójdzielna  (min. zamówienie 3 szt)
pułapka feromonowa na mole spożywcze - trójdzielna (min. zamówienie 3 szt)

Specjalistyczna trójdzielna pułapka do monitorowania obecności mklików i omacnicy spichrzanki. Zaprojektowania dla pest control ...

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 4,30 zł
zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy
szt.

Jak wyglądają mole spożywcze?

Wielokrotnie zdarza nam się zauważyć w kuchni latające owady lub larwy pełzające w szafkach kuchennych. Jeżeli zastanawiają się Państwo, jak zwalczyć mole, najpierw warto uświadomić sobie, iż niewielkie szkodniki występujące w kuchni nie są tym samym gatunkiem, co te atakujące ubrania, dlatego też, aby się ich pozbyć, należy zastosować specjalnie do tego przeznaczony środek na mole spożywcze. Stworzenia, choć są niewielkich rozmiarów, potrafią rozmnażać się w bardzo szybkim tempie, infekując żywność i stanowiąc zagrożenie dla zdrowia człowieka. Dorosłe osobniki są zazwyczaj brązowo-szare, poruszają się dość powoli, najczęściej w kierunku światła. Larwy mają natomiast zwykle barwę białą lub żółtą, choć zdarzają się również zielonkawe osobniki. W zależności od stadium ich rozwoju, na rynku znajdziemy środki na mole już rozwinięte, ale też na jaja lub larwy. Najbardziej skuteczne w walce z molami są niewątpliwie pułapki feromonowe ponieważ nie przechwytują na bieżąco wszystkie latające mole nie dopuszczają tym samym do złożenia jaj i namnażania kolejnych pokoleń szkodników

Skąd się biorą mole w naszej kuchni?

Wbrew pozorom znalezienie w mieszkaniu moli spożywczych nie oznacza braku higieny. Nawet w najlepiej utrzymanym domu mogą się rozprzestrzenić mole kuchenne, które mogą się tam przenieść z zainfekowanych produktów zakupionych w sklepach. Kiedy przeniesiemy je do mieszkania, mole w kuchni zaczynają się rozmnażać. Owady te szczególnie dobrze rozwijają się w młynach, magazynach z pożywieniem, a następnie ich jaja dostają się do żywności i właśnie w ten sposób trafiają na sklepowe półki oraz do naszych domów. Plastikowe czy papierowe opakowania nie stanowią dla nich problemu – z łatwością się z nich wydostają, szukając kolejnych źródeł pożywienia. Istnieje grupa żywności, która szczególnie przyciąga te niewielkie stworzenia, dlatego w niektórych przypadkach należy zachować ostrożność podczas zakupów. Najbardziej narażone na tego typu szkodniki są: mąki, makarony, płatki śniadaniowe, kasze, a nawet bakalie i orzechy.

Jak pozbyć się moli spożywczych? Czy istnieje efektywny sposób na mole kuchenne?   

Eliminacja problemu, jakim są mole w domu jest możliwa, jednak jest to kilkuetapowy proces. Pierwszy kroki stanowi dokładne przejrzenie wszystkich produktów żywnościowych oraz wyrzucenie tych zainfekowanych, co czasami może być równoznaczne z całymi zapasami z szafek kuchennych. Następnie trzeba zastosować skuteczny środek na mole, dzięki któremu zlikwidujemy zarówno larwy, jak i dorosłe osobniki. Wybierając np. lep na mole spożywcze w formie pułapki feromonowej marki Panko, z powodzeniem pozbędą się Państwo dorosłych osobników, które wabione feromonem, przykleją się do płytki (jest to tzw. lep na mole). Jak wytępić mole spożywcze we wczesnym stadium rozwoju? W takim przypadku pułapkę na mole należy wystawiać dopiero po dokładnym umyciu szafki kuchennej i usunięciu wszystkich porażonych przez szkodniki produktów spożywczych. Tym samym pozbędziemy się larw, jak i niewidocznych gołym okiem jaj.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl